Уряд має наміри в IV кварталі 2016 року розробити законодавчі акти для відновлення системи обліку кодів ІМЕІ

>Про це прес-службі УДЦР повідомила директор з інформаційно-телекомунікаційного напрямку державного підприємства Вікторія Трощенко, коментуючи нещодавнє Розпорядження Кабінету Міністрів України № 615-р.

>За її словами, Кабінетом Міністрів України затверджено План заходів щодо дерегуляції господарської діяльності, який передбачає, зокрема, удосконалення законодавства щодо запобігання користуванню кінцевим обладнанням, законність ввезення якого на територію України не підтверджена.

>Зокрема, пунктом 102 Плану передбачено заходи з розроблення законодавчих актів, спрямованих на відновлення обліку IMEI-кодів пристроїв, які містять GSM-модуль.

>«УДЦР вже третій рік піднімає питання щодо удосконалення законодавства стосовно обов’язкової реєстрації кодів ІМЕІ мобільних терміналів на території України. Зараз ми бачимо, що уряд має серйозні наміри вже у четвертому кварталі 2016 року розробити необхідні законодавчі акти, щоб побороти контрабанду цієї групи товарів та забезпечити наповнення бюджету», – розповіла Вікторія Трощенко.

>Вона також зазначила, що за оцінками експертів державний бюджет щорічно втрачає близько 3,6 млрд грн від контрабанди ІТ-товарів, з них до 1 млрд грн становлять втрати бюджету від контрабанди сірих iPhone, яких зараз на ринку України майже 65 %.

>«Враховуючи, що розуміння важливості та актуальності цієї проблеми є і у представників законодавчої влади, є надія, що спільними зусиллями Уряду і Верховної Ради наша країна подолає контрабанду товарів цього сегменту ринку», – заявила Вікторія Трощенко.

>Слід нагадати, що Постановою Верховної Ради України від 31 березня 2016 року № 1073‑VIII було схвалено Рекомендації парламентських слухань на тему «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України», один з пунктів яких передбачає розробку Урядом необхідних законодавчих актів для відновлення обліку IMEI-кодів пристроїв, які містять GSM-модуль.